Solformørkelse

Fredag 20. mars var vi vitne til den største solformørkelsen vi vil få se i Norge på over 40 år.

  • Av Ingvild Olsen Lundanes

Fysikkseksjonen hadde skaffet 100 solformørkelsesbriller for anledningen, og ventet i spenning. Fredag morgen så dessverre ikke været spesielt lovende ut, med tjukke skyer og til og med litt tåke.

Litt før halv elleve ble sola synlig gjennom skylaget, og fysikklærer Ingvild løp ut i skolegården med solformørkelsesbrillene og en kikkert med solfilter. Etter hvert som flere oppdaget at sola hadde kommet fram fra bak skyene kom flere og flere ut, og snart sto store deler av skolen ute i det sure været. Rundt klokka elleve, da formørkelsen var på sitt største sett herfra, skyet det til igjen og det ble umulig å se noe mer til sola. Innen den tid hadde alle 100 brillene blitt sendt rundt, og minst 150-200 elever hadde fått oppleve den største solformørkelsen vi vil få se på veldig lenge.

Takk til ESERO Nordic, som sponset oss med 50 gratis solformørkelsesbriller.

Om solformørkelser:

Solformørkelser oppstår når månen befinner seg mellom jorda og sola, og blokkerer sola helt eller delvis. Delvise solformørkelser er ganske vanlige, men hver solformørkelse er bare synlig fra en liten del av jorda, og så store formørkelser som vi så på fredag er sjeldne. Dagens solformørkelse var total sett fra Svalbard og Færøyene og delvis sett fra det meste av Europa. Jo nærmere Svalbard, jo større var formørkelsen, og her i Oslo-regionen var ca 90% av sola dekket av månen. Neste gang det blir total solformørkelse i Norge er i 2061, og også da vil den bare være total sett fra Svalbard.


Publisert 7. april 2015, oppdatert 22. juni 2015.