3 MUA studietur til Praha i uke 41

Flotte opplevelsesrike dager i Praha er over. Vi sitter igjen med gode minner og mange sterke inntrykk, både musikalsk, historisk og sosialt.

Vi opplevde opera forestillingen Don Giovanni – Mozart- på Estate Theatre, samme scene som den ble uroppført i 1787 Det var en stor opplevelse å bare være i denne operasalen.  Med sangere og musikere som er spesialister på framføring av Mozart ble det også en stor opplevelse musikalsk.

Klassen var på byvandring med guide og lærte masse om den historiske, arkitektoniske, religiøse og kunstneriske historien til byen.

Fra venstre: Håkon Schulte, Nora Helene Andersen, Emilie Kristine Hognestad Sennels, Sunniva Fevang.

Et av høydepunktene var intimkonsert i komponisten Dvoraks hus, der han selv bodde og holdt konserter mens han levde. Vi fikk oppleve en dramatisert konsert i tidsriktige kostymer med en annen sangtradisjon enn den vi har i Norge, elevene ble imponerte over det store volumet i stemmene. Vi kom veldig nært musikerne som hadde en flott formidling, og høyt musikalsk nivå.

Det ble sterke inntrykk på guidet tur i Terezin konsentrasjonsleir. En viktig del av historien gjorde inntrykk å få fortalt, samtidig som vi var i leieren og opplevde forholdene, alle følte dette på kroppen.

Spennende besøk i Agartha jazzklubb et intimt lokale hvor vi kom veldig nært de dyktige utøverene.

Et annet høydepunkt var konserten med Chech Philharmonic Orchestra, et av verdens beste orkestre, i Rudolfinum concerthall. Vi var på dagprøve med orkesteret dagen før konserten, da fikk vi sitte rett bak orkesteret og kom så nært at vi følte oss som en del av det. Det var spennende å følge musikerene og dirigentens instruksjon på nært hold.
Programmet for kvelden var variert, med en urfremføring av verket; The Melancholy Chicken av Jan Ryant DŘÍZAL en ung Tjekkisk komposisjonsstudent. Sinfonia concertante Op. 125 av Sergei Prokofiev, med Alisa Weilerstein cello solist i verdensformat hun bergtok publikum med sin innlevelse og musikalske tolkning. Til slutt hørte vi Beethovens 5. symfoni, en stor konsertopplevelse med et meget dyktig orkester.

Takk for mange flotte opplevelser og inspirasjon Praha!

Tekst og bilder: Siw Indregård Sønstebø/3MUA

Publisert 16. oktober 2015, oppdatert 7. juli 2016.