Et år på St. Hallvard som utvekslingselev

Italienske Alberto og franske Hanna valgte Norge for et annerledes skoleår. Vi stilte dem noen spørsmål!

Som AFS-elev bor man med vertsfamilie - det er en del av den kulturelle utvekslingen. Alberto bor hos en familie på Åssiden i Drammen og Hanna bor hos en familie på Nøste i Lier.

1) Hvorfor valgte dere Norge? (Et spørsmål de har fått mange ganger:-)

Hanna: Jeg ville til et skandinavisk land med kalde vintre og natur, samt moderne teknologi. Alt er enkelt, hvis du vil et sted er det lett å komme seg dit. Man kan betale med kort og telefon nesten over alt. Slik er det ikke i Frankrike hvor man fortsatt ofte bruker sjekk og ting tar lengre tid.

Alberto: Jeg kommer fra en ganske stor by i Italia (Piemonte) og jeg ville se nord-Europa, noe annet enn hjemstedet, og så liker jeg langrenn, så her kan jeg øve på vinteren.

2) Hva er forventningene deres for dette året?

Hanna: Jeg prøver å ikke ha for store forventninger men ønsker å lære norsk, møte venner. Å være norsk.

Alberto: Å leve som en norsk innbygger.

3) Hva synes dere var mest overraskende da dere kom hit?

Hanna: Skoledagen er kortere, det liker jeg. Hjemme starter dagen før og slutter senere. Det er ikke så lett å få tid til fritidsaktiviteter når du er på skolen til kl. 18 og må gjøre lekser hjemme etterpå.

Alberto: Tiden man spiser, matvanene og tidspunktene er annerledes. Alle måltidene kommer for tidlig, så jeg er sulten hele dagen.

4) Hva er det verste ?

Hanna: Jeg må være hele tiden, for å sosialisere siden jeg ikke kjenner noen fra før. Jeg må passe på å lage avtaler hvis jeg skal finne på noe sammen med andre, ting flyter ikke av seg selv, det kan være slitsomt. Vi er veldig glade hvis noen tar kontakt med oss.

Alberto: Det er slitsomt med undervisningstimer på norsk, foreløpig skjønner jeg kun et ord her og der av det lærerne sier. Jeg savner fagene mine fra skolen hjemme, det å fordype seg i fag og at språket ikke er noe hindring.

_________

Begge synes de har blitt tatt godt imot og trives bra så langt. En annen fellesnevner er vennskap med andre AFS-elever som de ble kjent med på kurset de var med på den første tiden i Norge. -Vi finner på ting i helgene og er på turer til Oslo osv, med de andre som bor i Drammen, Asker og Bærum, sier Hanna.

Velkommen og lykke til med skoleåret begge to!

Publisert 19. september 2017, oppdatert 17. januar 2018.