Bli med på bibliotekets leseutfordring!

Skolebiblioteket på St. Hallvard hadde en pangstart på leseutfordringen med Harry Potter-dagen som engasjerte hele skolen.

"En dag full av magi» Biblioteket arrangerte Harry Potter-dag 25.10., og markerte at det er ca. 20 år siden den første boka «De vises Stein» kom ut i Norge, samtidig ble det en kick-start for bibliotekets leseutfordring. (Mer om den lenger ned på siden).

Elevene ble møtt ved ankomst av utkledde ansatte og temamusikken til filmen. Harry Potter-filmene gikk hele dagen på lerret i aulaen og både kantina, biblioteket, aulaen og resepsjonsområdet var dekorert med HP - effekter, plakater og lyslenker. Mange elever og ansatte fulgte oppfordringen om å kle seg ut og vi har hatt valgsermoni med valghatten, enkel og avansert quiz med flotte premier som de kunne trekke, diplomer og mye moro. - Vi hadde ikke drømt om at så mange kom til å delta på alle aktivitetene denne dagen, mange ble inspirert til å låne Harry Potter-bøker. Vi så tydelig at utlånet økte i dagene etterpå, sier bibliotekar Henrikke Lingeberg.

Dennis (vg1) som Harry Potter "look alike"

Marcela (vg1) som Hermine

Utkledde ansatte tok imot elevene på morgenen.

Info om leseutfordringen 2019-2020

Biblioteket presenterer ulike sjangre i løpet av perioden.

Når foregår leseutfordringen?

Fra 17. oktober 2019 til 1. april 2020. Du kan bli med når som helst og du kan velg selv hvilken bok du vil lese når og kategoriene i hvilken rekkefølge du vil. Vi hjelper deg med å finne en inspirerende bok innen kategoriene.

Hva går utfordringen ut på?

Elevene får et «bingoark» med ni ulike kategorier. Man får ett poeng for hver kategori man leser en bok i gjennom perioden utfordringen varer. Tittelen på boka skrives på arket, og må godkjennes av bibliotekar eller norsklærer før det gis poeng. Man velger selv hva man vil lese når.

Hva er kategoriene?

1 Barnebok

Kan være faktabok, men bøker med bare bilder og lite eller ingen tekst godkjennes ikke.

2 Bok der enten musikk eller sport er et sentralt tema

Kan også være sakprosa, f.eks. biografi.

3 Klassiker

En allment kjent og anerkjent bok, må helst være minst 10 år gammel.

4 Bok der handlingen er basert på virkelige hendelser

Kan være sakprosa, biografi, historisk roman om noe som har hendt – kort sagt alt som ikke er ren fiksjon.

5 Morsom bok

Kan være både fiksjon og sakprosa, noe som er skrevet med intensjon om å være humoristisk.

6 Roman det er laget film eller TV-serie av

Må være en roman, men trenger ikke være fiksjon. Må være filmatisert på et eller annet tidspunkt.

7 Bok av en ikke norsk- eller engelskspråklig forfatter

Kan være oversatt til norsk eller engelsk, men må være opprinnelig skrevet på et annet språk. Vi oppfordrer de som har et annet morsmål, eller som tar et språkfag, til å lese på dette språket.

8 Bok som inngår i en serie

Kan være både sakprosa og skjønnlitteratur. Man kan selvsagt lese flere bøker i serien hvis man har tid og lyst.

9 Krim- eller spenningsbok

Må ikke være fiksjon, men bør helst være en roman. Må kunne kategoriseres som enten krim eller spenning.

Hva får man igjen for å være med?

Elever som får 3 poeng eller flere, får premie.

Elever som fyller ut hele bingoarket, får en større premie.

Den klassen som totalt sett får flest poeng, får en felles premie.

Hva er målet med leseutfordringen?

Målet er å skape større leselyst og leseglede hos elevene, samt å fronte mye forskjellig litteratur.

Hva skal biblioteket bidra med underveis?

Vi på biblioteket har spesielt søkelys på én kategori av gangen, der vi har utstillinger på biblioteket og arrangementer som temadager, quizer osv.

Vi er selvsagt også alltid tilgjengelig for hjelp til å finne/skaffe bøker, anbefaling av bøker og spørsmål man måtte ha om leseutfordringen!

Vi oppfordrer elevene til å dele sine leseopplevelser underveis med #STHleseutfordring! Her kan man også følge med hva som skjer på biblioteket og ellers på skolen i forbindelse med leseutfordringen. Det beste bildet som blir lagt ut med denne emneknaggen får en premie 😊

Skriv ut Info om leseutfordringen PDF

Skriv ut Bingoark PDF

Se flere bilder her (Klikk på selve bildet)

Publisert 13. november 2019, oppdatert 20. november 2019.